Skip to main content

EGY KIS KÍVÁNCSISÁG ÉS A SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

| Gourmet Riporter | Kávéház

Magyarország Tortája idén a Curiositas lett, amelyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda készített. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte, amelyet Szentivánéji Álomra kereszteltek alkotói. A két győztes tortát a nagyközönség augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában megkóstolhatja. A Szent István-napi kenyérnek a Balmaz Sütöde által készített cipót választották.

 

A 14. alkalommal meghirdetett Magyarország Tortája versenyt idén a tápiószecsői Hisztéria cukrásza, Füredi Krisztián nyerte meg Curiositas, vagyis latinul kíváncsiságra keresztelt alkotásával. A versenyben a zsűri háromfordulós értékelés után hirdette ki a győztest. Fontos szempont volt, hogy a cukrászok magyar ízekkel, gyümölcsökkel, az államalapítás ünnepével vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható természetes és egészséges alapanyagokkal nevezzenek. A harmadik forduló során a versenyzőknek élőben, a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük munkáikat, melyet szakmai szempontok alapján pontoztak. A döntőbe jutott tortákat ERRE A LINKRE kattintva tekintheti meg.

2020 orszag torta 02

Füredi Krisztián

A győztes édesség neve a kíváncsiság mellett különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a nyertes tortára, vélik alkotói, hiszen izgalmas, újszerű ízkombinációt rejt, ami kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz. A torta fő összetevője a mogyoró, a mandula és a csokoládé, valamint a birsalmát. – A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotában élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek – vélekedett Ipacs Balázs, a Hisztéria egyik tulajdonosa. Füredi Krisztián egyébként a birszselébe a birspürén kívül birsalma kompótót és birspálinkát is csempészett, így mutatva be a gyümölcs legszebb arcát.

A második helyezett Marsa Éva Heléna „Fenséges fügés manna” tortája lett a nagykőrösi Vanília & Gelartoból, a harmadik helyen a tavaly előtti győztes Sztaracsek Ádám „Tétényi áfonyás mandula” tortája végzett a komáromi Jánoska Cukrászdából. Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotása, a FORTISSIMI – Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére.

2020 orszag torta 04

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt kilencedik alkalommal rendezte meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, amelyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek iránti növekvő igényre.

2020 orszag torta 06

Az idei győztes a Szentivánéji Álom lett, amit a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata készített Dienes Andrea cukrászmester vezetésével. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém teszi teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít liofilizált meggy. A Szentivánéji Álom a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, ezért a cukorbetegek számára jó választás lehet. De mindazoknak ajánlják, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.

2020 orszag torta 03

A győztes torta készítője fődíjként egy Beurer Health Manager csomagot vehetett át a Beurer Medical Hungary Kft. jóvoltából. „A leginnovatívabb recept” különdíjat a 77 Elektronika Kft felajánlásával a monori Ami Süti érdemelte ki az Ami Pisztácia versenyművel. A Diabess Kft. a legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült torta készítőjét különdíjban részesítette, melyet a szegedi Virág Cukrászda nyert a berkenyét tartalmazó Mogyorócskával.

2020 orszag torta 01

Az idei Szent István-napi kenyér a Balmaz Sütöde Kft. által készített – Fülep Zsolt és Fülep Ádám által bemutatott – Hajdúsági házi kenyér lett. 2020 leginnovatívabb kenyerének pedig a Hel Pékség Kft.Szász Krisztián és Horváth Zoltán által bemutatott – Rozmaringos burgonyás cipót választották. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta: a május 27-én meghirdetett, kétfordulós versenyben a szakmai zsűrinek kifejezetten nehéz dolga volt. Csaknem félszáz nevezésből választották ki a továbbjutó cipókat. A döntőben 15 kenyeret kóstoltak, amelyekből hetet a Szent István-napi kenyér, nyolcat a 2020 leginnovatívabb kenyere versenyre neveztek.

Fotó: Juhász Melinda; Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

 

 

Címkefelhő