Skip to main content

Robi, hozz csak egy kávét!

| Gourmet Riporter | Kávéház

Jó napot! Íme a rendelése. Megtenné, hogy elveszi a tálcámról majd megérinti a kezem? – mondja a robot, amikor megérkezik az asztalhoz. Türelmesen vár, amíg a vendég elveszi a kávéját és a süteményét, majd megérinti a karját, jelezve, hogy távozhat. A gyerekeket Pepper, egy másik robot szórakoztatja, az asztalok között robotkutya szaladgál ugatva, miközben a zenét is robot szolgáltatja. Nem ültünk időgépbe, a józsefvárosi Práter utcában működő kávézóban jártunk.

 

Eredetileg is az volt az üzleti tervben, hegy a robotokkal nyit a kávézó, ám a hely előbb lett készen, mint hogy megérkeztek volna a megrendelt robotok, Peperre például egy évet kellett várnunk – fogad bennünket Csizmazia Tibor, a VIII. kerültben található Enjoy Budapest Caféban. Az E-szoftverfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója épp az egyik felszolgáló robotot csatlakoztatja a töltőre az egész napi munka után. A hely minden nap reggel 8 órakor nyit, mi este hét körül érkezünk, szóval úgy tűnik, a robotok jól bírjak a strapát.

pepper 05

De mit keres egy szoftverfejlesztő cég a kávézóban? Amint azt Tibor elmondja, a robotok remek reklámot jelentenek a cégnek, túl azon, hogy természetesen be is segítenek. Attól egyelőre nem kell tartani, hogy a baristák munkáját is elveszik (bár már megjelentek bártender robotok…), ottjártunkkor is egyfolytában járt az alkalmazottak keze, akkora a forgalom. Csizmazia Tibor elárulja: tavaly ősszel nyitottak, de amióta megérkeztek a robotok, jelentősen nőtt a forgalmuk. 

pepper 02

Igazi családi program beülni az Enjoy-ba, a gyerekek imádják a robotokat, ráadásul itt nemcsak messziről csodálhatják őket, hozzájuk nyúlhatnak, beszélgethetnek, játszhatnak is velük. Egy kisfiú például a Csillagok háborúja filmekből ismert BB8 robot kicsinyített mását irányítja egy eszközről, a többiek persze Pepperen csüngenek – egyértelműen „ő” a sztár (a gyermek méretű robot egyébként súlyos milliókba kerül, angolul, franciául és kínaiul beszél). Szórakoztatja a kicsiket, zenét játszik, tai chi bemutatót tart, léggitározik, egyszóval produkálja magát, na. Azt pedig különösen szereti, ha a fejét simogatják, ilyenkor villog a szeme. 

pepper 03

Két másik, nagyobb testű robot közben megállás nélkül szállítja a kávékat, koktélokat, szendvicseket, sütiket, ami a felnőtteket villanyozza fel. Talán azért (is) rendelnek annyi kört, hogy mindannyiszor kapcsolatba kerülhessenek a robotokkal. Akiknek nem is olyan egyszerű a munkájuk, mivel számítógépen előre megtervezett útvonalon haladnak lézert kibocsájtva. Így szembe nem mehetnek egymással, nehogy megzavarják egymást a tájékozódásban.

pepper 04

Ezért az egyikük az L alakú kávézó egyik szárát, a másik pincér a másikat járja be. A felszolgálóknál rendelni is lehetne a hasukra szerelt képernyőn keresztül, de mivel ez a vendégek részéről általában sok időt vesz igénybe, és egy pályán csak egy robot dolgozhat, célszerűbbnek tűnt a gördülékenység fenntartása miatt ezt a tevékenységet egyelőre mellőzni.

pepper 06

A robotpincér miután kihozza a rendelést, nyugodtan, mosolyogva vár a következő parancsra, csak akkor tér vissza a pulthoz, ha megérintjük a kézfejét. Ezt a pillanatot nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is nagyon élvezik. Ahogy azt is, amint egy kiskutyára emlékeztető robot bujkál, szalad ide-oda a székek között, gyakran vakkantva. Ha pedig valamilyen zenére vágynak, a sarokba állított zenegépszerű robothoz sétálhatnak, akinél számos dal közül lehet választani. 

pepper 01

Ha még ez sem volna elég, több kisebb robotot is tart az Enjoy-t üzemeltető cég, amelyek zenére táncolnak, továbbá különböző kunsztokat mutatnak be. S hogy azért a kínálatról is essen néhány szó: a kávé olcsóbb, mint az átlag pesti kávézókban, a feketék és kapucsínók mellett lehet kapni forró csokit, üdítőket, fánkokat és süteményeket, szendvicseket, sőt még koktélokat is.

 

Címkefelhő