
Hungarikum lett a dobostorta
A dobostorta is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, amelyet a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat dolgozó, sokoldalú cukrász és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatott be először a közönségnek.
Érdekesség, hogy az első tortaszelet kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és Ferenc József király is. A minden magyar által ismert édességet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kezdeményezésére vették fel a hungarikumok közé. Az ipartestület felhívja a cukrászok figyelmét arra, hogy a dobostorta a Magyar Élelmiszerkönyvben védett hagyományőrző cukrászati termék. A könyvben a Dobos C. József által az utókorra hagyományozott eredeti recept szerepel, így dobostorta néven csak az eredeti recept szerint készült sütemény készíthető. A recept az ipartestület honlapján is elérhető a Hagyományőrző cukrászati termékek irányelvben.
Fotó: femina.hu