Mészkövet nyalogatnak, gyöngyöt tojnak

Mészkövet nyalogatnak, gyöngyöt tojnak

Az éticsigát itthon még ma is jobbára csak az ínyencek fogyasztják. Pedig manapság már nemcsak az állat húsának van keletje, hanem tojásának is, amiből csigakaviárt készítenek. A hullámot egy kis nógrádi szövetkezet is meglovagolná, mi több, vezetője, Kékesi Attila azt állítja: a rendszerváltoztatáskor tulajdonképpen egyszer már megvolt neki az ötlet.

Tovább a cikkre

Tündérmese egy budai pékségben

Tündérmese egy budai pékségben

Spaklival tésztát mér formába. Nem kapkod, mégis tempósan halad. Mikor végez, azonnal hozzáfog a következő feladathoz. Pékárut formáz, amiket sütőlapra helyez. A Böszörményi úti Bake My Day látványpékségben figyeljük, ahogy egy ifjú szakember dolgozik. A kívülállónak önmagában is érdekes a folyamatokat követni, ám Mátét különösen. Máté ugyanis nem lát.

Tovább a cikkre

Pincesor

Tüzes borok, vulkáni ízek Gundel-palacsintával

Tüzes borok, vulkáni ízek Gundel-palacsintával

A koronavírus-járvány miatt a megszokottól eltérően, júliusban adták át az év bortermelőjének, Borbély Tamásnak a címhez járó díszoklevelet. Nemcsak az időpont, de a helyszín is változott, az eseménynek idén a Gundel Palota adott otthont. A gálaebéd során a remek badacsonyi borokat pisztráng, borjú, vargánya és barackos csatni egészítette ki.

Tovább a cikkre

Mentesen

Ne együnk meg hetente egy bankkártyát!

Ne együnk meg hetente egy bankkártyát!

Mindenkinek jó hír, hogy júliustól nem lehet forgalomba hozni számos egyszer használatos műanyagot, mint például az evőeszközt, a tányért vagy a szívószálat. Ugyanakkor ez talán csak az első lépés egy helyes úton, hiszen ma még körülbelül 5 gramm mikroműanyagot viszünk be hetente szervezetünkbe, mintha megennénk egy bankkártyát. Ezért is üdvözlünk minden olyan programot, mint a műanyagmentes július nemzetközi kihívás, amihez csatlakozva mindannyian tehetünk a saját egészségünk és bolygónk élővilágának megóvásáért.

Tovább a cikkre

Iránytű

Bajor fogások a Hotel Gellértben

Bajor fogások a Hotel Gellértben

Hamarosan újra látogatható lesz az ikonikus budapesti Danubius Hotel Gellért és a tágas terasszal hívogató Gellért Söröző. A szállodalánc a különböző kategóriájú fővárosi szállodái megnyitásával minél szélesebb vendégkör számára kínál pihenési lehetőséget Budapest felfedezéséhez. A nyitás előtt sörfesztivállal, sörrel készült ételekkel várják a habos ital szerelmeseit.

Tovább a cikkre

Terülj, terülj!

Ismerje fel vendég az otthoni lecsó ízét!

Ismerje fel vendég az otthoni lecsó ízét!

Köveskál határában járunk, a távolban a Hegyestű bazaltoszlopai sejlenek fel, a magasban egy ragadozó madár vitorlázik. A Káli Gourmet előtt szénabálák sárgállanak, a kertben kakukkfű, menta, meggybabér, színes virágok illatoznak. Beljebb lépve a fedett teraszra egy régi sublótot fedezünk fel, fiókjaiból eper kandikál ki. Csönd van, béke és nyugalom. A változatos, helyi alapanyagokat használó konyha a ráadás.

Tovább a cikkre

Málnaálom balatoni panorámával

Málnaálom balatoni panorámával

Precíz konyha, jó borok, fenséges kilátás, mit kívánhatna még a vendég, ha a Balatonhoz érkezik? A csopaki Szent Donát Borkúriában egy helyen találhatjuk meg mindezt, kiegészítve a jó levegővel, a pompás elhelyezkedéssel és a csönddel. S egy csipet halk dzsesszel.

Tovább a cikkre

Kávéház

A fagylaltos, akinél nem kopog a csokoládé

A fagylaltos, akinél nem kopog a csokoládé

Semmi más nem számít, csakis a beltartalom – véli Márton Sándor, a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó tulajdonosa. Az idei Év fagylaltja versenyen bronzérmet szerző szakember azt is elmondta: bár több évtizede a szakmában dolgozik, a mai napig képzi magát, ha csak teheti, minden évben kilátogat egy olasz mesterhez. Az interjúban azt is elárulja, milyen fagylaltokat keresnek manapság a vendégek.

Tovább a cikkre