Kincskeresés Tokaj-Hegyalján
Készül a Tokaji Borvidék szakácskönyve, a receptek összegyűjtését, rendszerezését és kiadását a Tokaj-Hegyalja Konyhája elnevezésű csoport vállalta fel. Munkájuk eredményét online főzőműsorban, valamint egy, a terveik szerint jövőre megjelenő kötetben teszik elérhetővé a nagyközönség számára.
A receptek gyűjtéséhez a levéltári és történeti kutatások mellett a lakosság segítségére is számítanak. Elsősorban olyan „kincseket” keresnek, mint például azok a régi füzetek, amelyekbe évtizedekkel ezelőtt jegyezték le nagymamáink az ételek összetevőit és elkészítésük módját a helyiek – mondta Erdős József, a Tokaj-Hegyalja Konyhája internetes portál főszerkesztője.
A felhívást eljuttatták az összes település polgármesteri hivatalába. Arra kérték a településvezetőket és a hivatali dolgozókat, hogy érdeklődjenek a helyi nyugdíjas klubokban vagy az idős embereknél a sajátos, különleges, helyi ételek elkészítésének módjairól. Olyanokra kíváncsiak, mint például a tarcali szőlőleves, a tokaji korhely halászlé vagy a mádi kifli. Ha szükséges, személyesen is elmennek egy-egy ritkaságnak számító receptért.
Bár a gyűjtők még a munka elején tartanak, tapasztalataik szerint vannak ételek, amelyeket a szomszédos településeken is különböző módon készítenek el. Hogy ezek közül melyik kerül majd a szakácskönyvbe, azt egy séfekből, gasztronómiai szakemberekből, cukrászokból, borászokból álló csoport dönti el. Az ötletgazdák minden ételhez bort is párosítanak majd. A szakácskönyv megjelenését egy online „főzőműsor-sorozat” előzi meg.
A szervezők azt kérik, hogy akinek ismer olyan receptet, amely a fenti szempontoknak megfelel, küldje el a