Skip to main content

Ifjúsági szakácsvilágbajnokság: mit rejt a fekete doboz?

| Velkei Tamás | Hírcsokor

Október 4-én rendezik meg Magyarország, a budaörsi METRO Akadémián a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competitiont, más néven az ifjúsági szakácsvilágbajnokságot. Bár a versenyt a Bocuse d'Or előszobájaként tartják számon, semmiben nem hasonlít a világ legismertebb szakácsversenyére: igazságosabb és a kreativitást is inkább kidomborítja. Magyarországot idén Nyikos Patrik képviseli.

 

Nincs felhajtás, sőt, nézőközönség sincs, mint azt megszokhattuk a Bocuse d’Or versenyeken. Talán éppen ezért ez a versengés biztosítja a z indulók számára a leginkább egyenlő feltételeket. Hogy mennyire komoly versenyről van szó, bizonyítja: az 1248-ban, Franciaországban alapított Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezetnek a legendás Paul Bocuse is tagja volt.

Hogy mitől pokolian nehéz a versenyen sikeresen szerepelni? A szakácsviadal kezdetén az indulók egy black boxot kapnak, amely a szervezők által összeállított élelmiszerkosár. A kosár tartalmából kell a szakácsnak rögtönözni három fogást, az elkészítésére 3,5 órája van. Nincs segítője, egyedül dolgozik.chaine24 01A Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition során a versenyzők anonim készítik el fogásaikat két tíz fős csoportban. Séfkabátjukon nincs jelzés, így a zsűri sem tudja, melyik tűzhely mellett, éppen melyik ország képviselője dolgozik, a versenyzőket csupán sorszám alapján tartják nyilván a teljes verseny során.

Minden fogásból négy tányért kell szervírozniuk a versenyzőknek, három kerül a zsűri elé, egy pedig az úgynevezett display asztalra, a verseny végén ott tekinthetők meg az elkészült ételek.

Az említett black box kapcsán Kovács Lázár, a magyar Chaîne tagja, egyben a verseny technikai igazgatója elmondta: minden rendező ország igyekszik a saját magas minőségű alapanyagait népszerűsíteni, de hogy a magyarországi versenyen mik lesznek ezek az alapanyagok, csak pénteken derül ki.chaine24 04

Pintér Katalin, Gulyás Máté, Nyikos Patrik, Kis Gergely, Kovács Lázár a májusi nemzeti versenyen

Magyarországon egy alkalommal, 2015-ben már egyszer megrendezték a versenyt (amelyen Mede Ádám harmadik lett). Akkor a magyar black boksz a következőket tartalmazta: egy egész tokhal, egy libamáj, szarvashús, vajtök, kaviár, királygomba, szilva és Valrhona fehér csokoládé.

Amikor Dél-Afrikában rendezték meg a versenyt, strucchús volt az egyik alapanyag, ami igencsak nehéz feladat elé állította a szakácsokat. Két éve Mexikóban a titkos meglepetés kosárban marhahátszín és -oldalas, rák, osztriga, karfiol, avokádó, ananász, chili és fehér csokoládé volt. Ezen a versenyen Csillag Richárd 4. lett, ahogy tavaly Isztambulban Kis-Berkes Márk is.chaine24 03

A versenyzőket két zsűri pontozza. A konyhai zsűri a tisztaságot, a gazdaságosságot, az alkalmazott technológiát és az élelmiszerkosárban található alapanyagok felhasználását ellenőrzi. A kóstoló zsűri – amely nem érintkezhet sem a külvilággal, sem a konyhai zsűrivel – tagjainak egy zárt szobában szolgálják fel a versenyzők által készített fogásokat, vagyis a zsűri nem tudja, kinek a tányérját ízleli. A kóstoló zsűri az ízhatást, a megjelenést, tálalást, az eredetiséget pontozta. Az ítészek azt is értékelték, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

Az idei világbajnokságon (Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024) Magyarországot Nyikos Patrik, a Stand Étterem szakácsa képviseli, aki idén május 22-én nyerte meg a nemzeti döntőt, amit 29. alkalommal a magyar Chaîne Egyesület. Az idei világbajnokságnak a budaörsi METRO Akadémia ad otthont.chaine24 02„Annyira jó, hogy létezik egy ilyen verseny, mert általa segíthetjük a fiatal szakácsokat, akik világot láthatnak, megtapasztalhatják, hogy működik a szakácskultúra különböző országokban” – mondta a verseny sajtótájékoztatóján Pintér Katalin, a magyar Chaîne egyesület elnöke. Hozzátette: a civil szervezet felvállalja, hogy támogatja az igényes asztali kultúrát, étkezést, keresi a minőségi alapanyagokat, italokat, és feltérképezi a különböző városok gasztronómiai kínálatát. Az elnök azt is elárulta, hogy a magyar eseményre érkező versenyzők megismerhetik Magyarországot, a fővárost, a helyi gasztrokultúrát.

David Tetrault, a Jeunes Chefs Rôtisseurs versenybizottság elnöke kifejtette: a sorozatban 47-szer megrendezendő verseny igen nehéz feladat elé állítja a fiatal, 27 év alatti szakácsokat, hiszen miután megismerik a black box tartalmát, félóra áll rendelkezésükre, hogy egy háromfogásos menüt kreáljanak, négy személyre. Később ellenőrzi is a zsűri, hogy a leadott menü és az elkészült ételek mennyiben egyeznek.chaine24 05

Bősze Ákos, Novák Iván, az egyesület FB elnöke, Pintér Katalin, David Tetrault, Kovács Lázár

Ugyanakkor, tette hozzá Tetrault, az indulók megtapasztalhatják, milyen egy igazi, tétre menő versenyen szerepelni, még ha ez az egyik legnehezebb is mind közül. A világbajnokság győztese 2500 euróval lesz gazdagabb, mellé kap egy egyedi késkészletet, és egy öthetes továbbképzést Párizsban.

Bősze Ákos, a METRO HORECA fejlesztési igazgatója, a szervezet lovagja felfedte: húsz éve találkozott először az egyesülettel, és azonnal megfogta az a gondolatiság, amit a szervezet belefektetett a fiatalok képzésébe. Örömét fejezte ki amiatt, hogy éppen abban az évben lehet részese a METRO a versenynek, amikor a cég magyaroszági leányvállalata 30 éves lett.

 

Fotó: Chaine Egyesület; GR