Szintet lépett a chocoMe
Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója hosszas kísérletezés után a napokban új termékcsaláddal jelentkezett. A folyton újító cégtulajdonos közel egyévtizedes álmát valósította meg azzal, hogy a csokoládémesterség csúcsát jelentő bean to bar eljárással készült csokoládékat és drazsékat dobott a piacra Atelier néven. Szemenként válogatott, tökéletes kakaóbabok, egyedülálló ízvilág, legmodernebb technológia és manufakturális eljárások jellemzik a cég legújabb termékeit.
Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója az új termékcsaládban 15 különleges táblás csokoládét és drazsét alkotott meg. Az első kollekció csokoládéihoz Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár termőterületeiről származó ritka és nemes kakaóbabokat használtak fel. Mészáros Gábor a világ eldugott részein kutatott a legjobb alapanyagok után, hosszú éveket töltött utazással, információgyűjtéssel, fejlesztéssel és nemzetközi csokoládészakértők által tartott mesterkurzusokkal.
„Egy bean to bar csokoládé rendkívül karakteres: úgy alkotják meg, hogy mély érzelmeket ébresszen azokban, akik kóstolják. Ez az érzelmi hatás a kis tételekben készített csokoládé sajátos filozófiájából is fakad, ahol a csokoládékészítő gondosan válogatja ki a különleges összetevőket, elsősorban a kiváló minőségű, jellegzetes kakaót és cukrot, esetleg kakaóvajat” – magyarázza Mészáros Gábor.
Mészáros Gábor
A bean to bar csokoládék a legmagasabb szintű csokoládékészítést képviselik. A teljes munkafolyamat – a kakaóbab beszerzésétől a csokoládétermék megalkotásáig – manufaktúrában történik, és minden műveletet kézzel végeznek. Ez a módszer szavatolja a kiváló minőséget, a gazdag és egyedi ízeket. A „babtól a tábláig” folyamat lényege abban rejlik, hogy minden egyes tábla a kakaó egyedi karakterét mutatja, egyben tükrözi a csokoládékészítő ízlését is. A chocoMe alapítója szerint a varázslat forrása a részletekre való aprólékos odafigyelésben rejlik.
Az alapító-tulajdonosnak mindig az volt a titkos álma, hogy elérje a csokoládékészítés csúcsát: kakaóbabból alkotni csokoládét. Az eljárás tulajdonképpen az alapokhoz való visszatérés, a legősibb technológiák alkalmazásával.Az sem elhanyagolható körülmény, hogy Mészáros Gábor olyan csokoládékat szeretett volna készíteni, amelyek etikusan termesztett, változatos ízvilágú és kiváló genetikájú kakaófajtákból származnak. A készítés teljes folyamatát házon belül ellenőrizve képzelte el, a kakaóbab kiválogatásától kezdve az elkészítésen át a csomagolásig. Hosszú évek tanulása, kísérletezése és számos utazás után vált valóra az álma.
Az Atelier megszületése közel egy évtizednyi előkészítő munkát igényelt, a bean to bar gyártás kidolgozása ugyanis alapos kutatást és jelentős energiaforrások befektetését követelte meg. Nem véletlen, hogy csupán pár száz csokoládékészítő foglalkozik az eljárással a világon. „Hét évvel ezelőtt elindultam, hogy megtaláljam a tökéletes kakaóbabot termő területeket. Elutaztam a Karib-térség több országába és Nicaraguába, ahol számos különböző kakaóültetvényt látogattam meg. Ezek az utak mélyen megérintettek. Bár Nicaraguából az akkori politikai helyzet miatt menekülnünk kellett, a kakaóbabbal való személyes találkozásom olyan meghatározó élményt jelentett, ami végleg a bean to bar csokoládégyártás felé terelt. Rájöttem, hogy ezzel a módszerrel tudom igazán átadni és megőrizni a kakaóbabok különlegességét” – emlékszik vissza a tulajdonos a kezdetekre.2022-ben Párizsban találkozott Chloé Doutre Roussellel, a csokoládéipar egyik legelismertebb szakértőjével, akivel néhány hónappal később tíz napot töltött Venezuelában. Eljutottak Chuaoba is, a világ egyik legeldugottabb kakaót termelő vidékére, amely híres a tiszta genetikájú és nemes kakaóbabjairól.
Az „atelier” jelentése műhely, ami ez esetben olyan műhelyt jelent, ahol a termékek kézi munkával készülnek a legjobb minőségben és precizitással. A bean to bar csokoládékészítés filozófiája alapján a chocoMe Atelier-vonala az elmúlt évek alatt megszokott csúcsminőség mellett a fenntarthatóságra és átláthatóságra is összpontosít, a kakaóbab-beszállítókkal való közvetlen kapcsolattartástól az újrahasznosítható csomagolásig.A bean to bar csokoládékészítők nem csokoládé-alapanyagokat vásárolnak, hanem közvetlenül a (fenntartható) gazdaságoktól szerzik be a legkiválóbb genetikával rendelkező, minőségi kakaóbabokat, jóval a piaci ár fölött. A gyártási folyamat minden lépése átlátható, a babok eredetétől kezdve a végtermékig, így a vásárlók megbízhatnak a csokoládé minőségében és etikusságában.
A chocoMe felső kategóriás testvérmárkája, az Atelier, bean to bar csokoládéival nemcsak a minőséget, hanem az élményt is új szintre emeli. Az Atelier-család szeptember elejétől már elérhető hazai és külföldi vásárlóknak egyaránt, ám csak korlátozott mennyiségben, és néhány kiemelt helyszínen. Az indulásról, a lelőhelyek pontos listájáról a chocoMe saját közösségi felületein kommunikál majd.