Füst és steak a haraszti Trezorban
Szeptember 14-én, Dunaharasztiban kerül sor a VIII. Füstös Nyúl Kupa Nemzetközi Steaksütő Verseny, Grill & BBQ Fesztiválra. Az esemény keretében rendezik a hivatalos, a nemzetközi szövetség által is elismert steaksütő magyar bajnokságot. A gondosan lefektetett szabályok szerint zajló, számos külföldi versenyzőt is felvonultató mezőny győztese indulási jogot szerez a műfaj texasi világbajnokságára. Az esemény célja mégsem csupán ennyi, a szervezők ugyanis szeretnék, hogy az otthoni grillezők összetartó, jó közösséget alkossanak.
Ugyan a grill & BBQ nem valószínű, hogy valaha bekerül az olimpia programjába, ám ha mégis, Magyarország nem indulna rossz esélyekkel a versenyszámban. 2020 óta minden évben volt legalább egy magyar az európai ranglista első 10 helyezettje közt, jelenleg pedig ketten is ott vannak a kontinens elitjében. A műfaj fellegvára persze az Egyesült Államok, ahol csak idén több mint 200 akkreditált versenyt rendeznek. Ugyanakkor az európai versenynaptár is egyre sűrűbb, amelynek a szeptember 14-én rendezendő VIII. Füstös Nyúl Kupa és Grill & BBQ Fesztivál is szerves része.A dunaharaszti Trezorban rendezendő fesztiválon a versenyszámok közt BBQ-marhaoldalas és hamburger sütése egyaránt szerepel, mi több, még a gyerekek is összemérhetik a tudásukat hot dog készítésében. Persze, a legnagyobb figyelem a király kategóriát, a steaksütést kíséri. Az egyenlő esélyek megteremtése érdekében minden csapat ugyanolyan minőségű, csont nélküli ribeye-t kap a szervezőktől. Az elkészítést illetően az indulók nagy szabadságot élveznek. A képzett tagokból álló, külföldi szaktekintély által vezetett zsűri íz, átsütöttség, állag, megjelenés és összhatás alapján értékel és hirdet győztest.„Fontos tudni, hogy bár vannak pénzdíjaink, itt nincsenek hivatásos vagy megélhetési versenyzők, mindenki otthoni grillező. Éppen ezért az esemény lényege is az, hogy legyen egy alkalom, amikor mindazok, akiknek hozzánk hasonlóan ez a szenvedélyük, találkozni tudnak, ötleteket, praktikákat, titkokat cserélhetnek – utóbbit persze csak módjával” – jegyezte meg a szervező PiciGurman BBQ & Grill tulajdonosa, Szűcs Róbert Lúciusz, aki korábban maga is megnyerte a versenyt és képviselte hazánkat a vébén.A műfaj egyik legismertebb hazai szakértője hozzátette, a koronavírus-járvány éveiben óriási keresletnövekedést tapasztaltak a grilleszközök iránt, ez a lendület azóta is tart. A PiciGurman célja a mind szélesebb grillező tábor edukálása, többek közt a különböző technológiákat és technikákat bemutató oktatófilmek gyártásával, valamint az új telephelyükön létrejövő grilliskola képzéseivel. „Szeretnénk tovább népszerűsíteni az otthoni grillezést, és megmutatni, hogyan emelhető a műfaj egészen új szintre. Ebből kaphat szó szerint ízelítőt az, aki velünk tart a fesztiválon!” – húzta alá Szűcs Róbert Lúciusz.