Vulkanikus terroir, évezredes múlt – Badacsony New Yorkban
Március 23-án, szombaton a Badacsonyi borvidék színe-java egy napra ismét a főváros egyik leggyönyörűbb épületébe, az 1894-ben épült New York Palotába költözik. A számos borászatot, kiállítót és magas színvonalú szakmai programot felvonultató eseményt idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg. A borvidéki seregszemlén rekordszámú borászat vesz majd részt.
Egy borvidék akkor tud jól működni és hosszú távra érdemben tervezni, ha sok jó borász egymást konstruktívan segíti, vélik a régió borászai. A Badacsonyi borvidék szerencsés helyzetben van, hiszen az elmúlt közel húsz évben nagyon komoly minőségi munka indult el a régióban. Egyre több és egyre jobb borászat képviseli Badacsonyt világszerte, bebizonyítva a boraikon keresztül, hogy a borvidék élen jár a minőségorientált borkészítésben. Egy biztos: a vulkanikus terroirral és évezredes történelmi múlttal rendelkező fantasztikus adottságú Badacsonyi borvidék nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is páratlan lehetőségeket rejt.A Badacsonyi borvidék legnagyobb presztízsű eseménye nem véletlenül fontos pillére a borvidék egész évet átölelő programsorozatának, hiszen az exkluzív sétálókóstolón a rekordszámú, harmincnyolc borászat a legjobb, előre kiválogatott, díjnyertes boraival várja a látogatókat.
A kiemelkedő borvidéki kóstoló legnagyobb értékét és hitelességét a szoros összefogás adja: a borászatokon kívül helyi turisztikai szolgáltatók, kistermelők, programszervezők is részt vesznek, így az érdeklődők első kézből kaphatnak hasznos információkat a borvidékkel kapcsolatban.„Hiszem, hogy komoly munkával és összefogással világhírűvé válhat Badacsony, de úgy gondolom, már most is a világ legjobb borvidékei között van a helye” – vélekedik Váli Péter, a Badacsonyörsön közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok borász-tulajdonosa, a Badacsony New Yorkban esemény szervezőbizottságának elnöke.
Kiemelte azt a kedvező lehetőséget is, hogy a rendezvényen a termelők egymás borát is megkóstolhatják, tapasztalatot cserélhetnek. Rámutatott: a borvidéknek fontos kialakítania egy közös stílust, amely a jövőben még szebben és még egyértelműbben képviselheti a Badacsonyi borvidéket.Váli Péter szerint lenyűgöző, hogy idén már tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Badacsony New Yorkban eseményt, tudomása szerint ilyen hosszú és sikeres életet borvidéki rendezvény nem élt meg Budapesten.
Hangsúlyozta azt is, hogy a 2021-es az elmúlt évtized egyik, hanem a legkiválóbb évjárata volt, de 2022 is nagyon jónak bizonyult, sok bor mostanára érett meg igazán, így a legszebb arcát mutatja. A borász magával hozza majd a James Suckling által 92 pontra értékelt, és a Top 100 legjobb magyar bor között szereplő 2021-es Váli Birtok Tabula Rasa tételét.Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem hiányozhat az eddig mindig nagy sikernek örvendő egyedülálló mesterkurzus, amely két fantasztikus szakember közreműködésével 16 órakor kezdődik a New York Palota Vivaldi termében. Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a „Szellem a palackból” című műsor sorozat szerkesztő-műsorvezetője, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő fogások mentén mutatja be a borvidék sokszínűségét.A kiváló ételeket ezúttal is kvázi házigazdaként Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja készíti el. Az előadás címe: Pásztoróra / Badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat.
„Már a kezdetektől figyelemmel kísérem, illetve rendszeres vendége vagyok az eseménynek, az elmúlt néhány évben pedig abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy Wolf Andrással közösen mesterkurzust tarthattam. A téma most is változatlan: a bor és a hozzá kapcsolódó ételek társítása” – mondta Csizmadia András. Az előkóstolón általa kiválasztott borokon keresztül szeretné Badacsony színes és változatos arcát bemutatni. Örömmel tapasztalja a hatalmas minőségi fejlődést, hiszen akár fehér, akár vörösbor tekintetében egyre komolyabb tételek kerülnek ki a borvidékről, vélekedett.
Program
14 órától a kiállítók meghívásos alapon a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják, akik számára a belépés ingyenes.
15 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borszeretőt és Badacsony-kedvelőt vár az exkluzív kóstoló. Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben online lehet vásárolni, de korlátozott számban a helyszínen is lesz erre lehetőség.
Elővételes jegyárak:
Normál belépőjegy: 13 900 Ft
Hallgatói belépőjegy (érvényes diákigazolvánnyal): 9 900 Ft
Kombinált jegy I. (belépőjegy + mesterkurzus jegy): 23 500 Ft
Kombinált jegy II. (hallgatói jegy + mesterkurzus jegy): 18 500 Ft
Helyszíni jegyárak:
Normál belépőjegy: 15 900 Ft
Hallgatói belépőjegy (érvényes diákigazolvánnyal): 11 900 Ft