Skip to main content

Részeges nyúl és spicces füge várja az ünneplőket

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Idén Szent István ünnepéhez kapcsolódva 14. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcája gasztro-kulturális vásárt. Augusztus 18-19-20-án reggel 9-től 24 óráig várják az érdeklődőket, akik megkóstolhatják a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi ételeit, a Szent István-napi kenyeret, valamint Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját. Az esemény idei vezértémája a pecsenye.

 

A pecsenye minden fajtáját és formáját igyekeznek majd felvonultatni: lesz vasi pecsenye, flekken és cigánypecsenye. Nyárson forgatnak malacot és sütnek ökröt. Aki a tárcsás hússütésre esküszik, nem marad falat nélkül, ahogy lesz halsütés nyárson (képünkön). Vadpecsenyéket is kóstolhatnak majd a Magyar Ízek Utcáját felkeresők, köztük egy igazi kuriózumot Petőmihályfáról, a részeges nyulat.

Végre megtudhatjuk, mi az a Lacipecsenye, amelynek keletkezésére a szervezőknek két története is van. Az egyik szerint a középkori Magyarországon László nap után (június 27.) hagyományosan kivitték a konyhát a sátor alá és innentől szabadtéri főzés vette kezdetét és ez volt a lacikonyha. A másik eredettörténet II. Ulászló magyar-cseh királyhoz kapcsolódik: 1516. március 13-án halt meg a király, akinek uralkodása alatt meggyengült a Hunyadi Mátyás idejében nagyhatalomnak számító Magyar Királyság. Az udvar annyira elszegényedett, hogy a királyi konyha fenntartása is nehézkessé vált. A király gyakran küldte szolgáit a vásárban sütött pecsenyékért ebédre.

aug 20 07 hal

A Magyar Pékszövetség idén tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. Amint arról beszámoltunk, a Szent István napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a Heim Sütöde Bt. Szent István napi Durumkenyerét ítélte meg. „A durum azért volt jó választás, mert ennek a lisztnek hajtóereje van. A nagyobb fehérjetartalom erős vázat ad a kenyérnek, sárgás színt a bélzetnek és édeskés ízt a terméknek. A magas vitamin- és rosttartalma miatt sportolóknak is ajánlják, de a cukorbetegek számára is ideális, mivel a durumliszt felhasználásával készült kenyér a lassan lebomló és felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően az egészséges táplálkozás részévé válik” – fogalmazott Heim Endre, a kenyér megalkotója.

izekutcaja 02

Heim Endre (balra)

Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket. Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották meg az idei évben. Fülep Ádám, a Balmaz Sütöde Kft üzemvezető helyettese ismertette az Aranymetszés kenyér történetét. „A termék előállítása során édesapámmal, Fülep Zsolttal, aki egyben a cég ügyvezetője, arra törekedtünk, hogy megvalósítsuk az Aranymetszés arányosságot, amit napjainkban talán kevesen ismernek és alkalmaznak, pedig gyakran megjelenik a természetben, az építészetben és a művészetben egyaránt. Az aranymetszés kenyérben az egyensúlyt biztosító összetevők (édes nedűben 48 órán át áztatott dió) együttes jelenléte eredményezte a zamatos, enyhén édeskés ízvilágot. Ehhez társul négy féle liszt keveréke (természetesen az aranymetszés arányainak megfelelően), amelyek biztosítják a puha, mégis rugalmas rendkívül ízletes bélzetet” – árulta el Fülep Ádám.

izekutcaja 01

Fülep Ádám

Az idén először kiírt Sétáló sütemény kategória győztese a Málnás-pisztáciás Pékfagylalt (Szinobor Kft.). Ennek a kategóriának a győztese, Éles Szilárd korábban a mezőkövesdi profi labdarúgócsapat tagja volt, de sérülései miatt más szakma után nézett. Ekkor határozta el, hogy péknek áll, 2014-ben indult a családi vállalkozásuk, és a három testvér az édesanyáról, Stelláról nevezte el a biharkeresztesi pékséget.

A Pékfagylalt elkészítésekor elsősorban a szövetség által kiírt verseny inspirálta az alkotót, másodsorban pedig valami formabontó ötlettel szerettek volna benevezni az országos versenyre. Az ihletet egy korábbi ötlet adta, miszerint a fagylalttölcsér sütés alatt nem barnul meg, és nem ég oda. Ezzel adták meg a termék küllemét, amihez már csak a tartalmat kellett megalkotni. A málna jó választásnak tűnt, ezt a gyümölcsöt egészítették ki a roppanós pisztáciával, amihez még fehércsokoládét adtak.

izekutcaja 04

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A Magyarország Tortája címet a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda, Lakatos Pál Spicces füge respektus nevű, aszús-fügés-mézes kreációja nyerte el idén.

orszag torta 2023 14

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyének idei győztese a „Kikelet” elnevezésű kreáció. A tortát a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia búzavirágos fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és egy leheletnyi levendulával alakította ki a tökéletes összhangot, melyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület, GR

 

 

Címkefelhő