Skip to main content

Fergeteges lesz idén a jubileumi Krisna-völgyi Búcsú

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

Ökrös járgányház, védikus esküvő, Holi festékdobálás, indiai kézműves vegetáriánus finomságok, zene, tánc, művészetek, kertészeti és kézműves programok várják az érdeklődőket az idén 30 éves Krisna-völgyben, a hagyományos nyári Búcsúban. A háromnapos rendezvényre július 28-30. között kerül sor.

 

Egy zsákfaluban, eldugott somogyi lankák közt jött létre 30 éve Krisna-völgy, Magyarország legnagyobb és minden bizonnyal legérdekesebb ökofalva, amely varázslatos elemeivel egyszerre képviseli az ősi indiai-védikus kultúrát, és egyesíti a hagyományos magyar tájépítészet és vidéki gazdálkodás sajátosságait.

A fúzió eredménye egy mára 300 hektáron elterülő, pazar szépségű biofarm, amely megújuló erőforrásokra épül, és annyira makulátlan, hogy éjjelente a csillagok és a Tejút is tökéletesen láthatók völgyéből, mert a városi életmód szennyezése itt ismeretlen. Krisna-völgyben az erdősültség aránya az országos átlag háromszorosa, az itt élők ökolábnyoma kisebb mint fele a magyarországinak, ember és a természet valóban szimbiózisban élnek.

jubi krisna 01

Egy a modernitást a természetessel ötvöző kis lelki sziget arborétummal, biokertészettel, Tehénvédelmi Központtal, ökológiai tanösvénnyel, méhészettel, tavakkal és kis csermelyekkel, ökoiskolával, templommal és lakóházakkal. Krisna-völgy nem egyszeri és megismételhetetlen, hanem másolható.

Az itt élők mindenkit arra inspirálnak, és tanítják is, hogy miként térhetünk vissza a természethez, a termeléshez, az önfenntartáshoz és hogyan szakadjunk ki a városi lét mókuskerekéből. Krisna-völgy az élő bizonyítéka annak, hogy ha van egy közös vízió által ösztönzött, elhivatott közösség, kitartó emberekkel, akkor az önfenntartás irányába lépni igenis érdemes és lehetséges! Mi több, a túlfogyasztás által felemésztett környezetünkben lassan ez mutatkozik az egyetlen lehetséges útnak az emberiség számára, a Föld szénhidrogén készletei a jelenlegi fogyasztás mellett ugyanis már csak nagyjából 50 évre elegendők.

jubi krisna 06

A fenntarthatóság útját járni nem egy lemondásokkal teli, köves út, hanem maga a boldog élethez vezető ösvény. Bár Krisna-völgy történetében is számos kihívás jelentkezett a múltban és akad bőséggel a jelenben is, egy egészen biztos: az itt élők többet és felszabadultabban mosolyognak, mint a nagyvárosok nyomását eltűrni kénytelen emberek. Ha úgy tetszik: a „napsütéses órák száma” a völgyben a legmagasabb hazánkban.

Július utolsó hétvégéjén pedig ismét megrendezik a 3 napos Krisna-völgyi Búcsút, így ez lesz a júliusi bakancslistás kirándulás, a somogyvámosi kalandot – a fentiek ismeretében is – semmiképp nem érdemes kihagyni. A fenntarthatóság iránt érdeklődőket kertészeti körvezetések és bemutatók, gyógynövény túrák, Frangipáni (Plumeria) virágvásár.

jubi krisna 03

Az ízek szerelmeseit szabadtűzön készült kézműves finomságok és látványkonyha várja a ”Tehenészek Konyhájában. Lesz indiai street food, kürtőskalács és vegetáriánus pizza, vegán fagyi, valamint teljes indiai és magyaros-vega menük egy étteremmé alakított sátorban.

A szépség és divat követőit indiai ruhavásár, arcfestés és testdíszítés, hennafestés, keleti ékszerek és száribemutató, valamint szári-próba lehetőség várja, a kézművesség iránt érdeklődőket a Syama Handmade műhelye a gyapjú feldolgozással, gerebenezéssel, fonással és kendertilolással fogja megismertetni. De lesz természetbarát kence- és illatszerkészítés, textilfestés, nemezelés is.

jubi krisna 04

A művészeteket indiai táncok, tradicionális indiai zene és hangszerbemutató, valamint Kövi Szabolcs meditatív fuvolakoncertje hozza majd közelebb. A védikus iskola épületében indiai sakk, bűvészeti bemutató, zene és hagyományos védikus tanóra, a közelben pedig íjászat szeretne majd a gyermekek kedvére tenni.

Közönségtalálkozók is lesznek: a TikTok krisnás sztárja, Vallabhi, az 5 évtizede a védikus bölcsességnek élő világhírű tanító, Sivaráma Swami, valamint Youtube videóiról híres Bhaktipada Goswami várja majd a vendégeket. Lesznek életmód séták, mantra- és zarándokösvény, karma-tisztító látogatás. Pénteken Holi, a Színek Fesztiválja és festékszóró játék, szombaton és vasárnap tradicionális, tűzceremóniával kísért védikus esküvő áll majd a programok középpontjában. Esténként a szerzetesekkel együtt lehet zenélni és táncolni a Kírtan Jam programon.

jubi krisna 02

Természetesen e három nap során is megtekinthető a templomépület, a gyönyörű Mandír, valamint a Krisna-völgy 30. jubileumi évére megnyílt ökrös járgányház, ami hazánk egyetlen működő természetbarát erőműve – működés közben is meg lehet majd tekinteni.

A gyerekeket a tehenészetnél zebu-szekerezéssel és bocikkal is várják. A völgy meseszép, de nagy területén belül a séta mellett ökrös szekérrel és kisvasúttal lehet utazni. A vendégek pecséteket gyűjthetnek a különféle helyszínek és programok során, amelyekért meglepetésajándékok járnak. A vásársoron ékszerek, ruhák, mézek, kézműves termékek, védikus filozófia témájú könyvek és asztrológus is várja a vendégeket.

jubi krisna 08

Krisna-völgy 30 éve várja a látogatókat, télen és nyáron, évente 30 ezer vendéget fogadnak. Várhatóan a Búcsúban érkezik majd meg Krisna-völgy 500 ezredik vendége, akinek különleges meglepetés ajándékkal készülnek. A 30. jubileumi évben a somogyvámosi Krisna-völgy biztosan bakancslistás program. Azokat a középkorúakat pedig, akik idén 30 évesek 30% kedvezménnyel ajándékozzák meg belépéskor – ünnepeljünk együtt!

 

Címkefelhő