Skip to main content

Hogy kerül állati eredetű alapanyag a borba?

| Sárréti Anita | Hírcsokor

Február 25-26-án az ELTE Gömb Aulájában rendezik meg Magyarország első vegán bor- és sajthelyettesítő mustráját. Az eseményre a MentesFeszt keretein belül kerül sor, ahol szakmailag elismert előadókkal, valamint hetven kiállítóval találkozhat a nagyközönség. Az esemény főbb témái között lesz a környezet- és egészségtudatosság, a vegán-, öko, glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékek, a vegán életvitel, a tudatos sportolás és alternatív egészségmegőrzési opciók.

 

Február végén olyan rendezvényre várják a látogatókat, ahol minden egy helyen megismerhető, amit tudni kell az egészséges életmódról, a táplálkozásról, az ételérzékenységről, valamint a mozgásról. Az eseménynek lesz egy különleges pillére is: hazánk első vegán bor- és sajthelyettesítő seregszemléje.

Mitől ne lenne vegán egy bor, kérdezhetik sokan, hiszen a borkészítés során nem használnak állati eredetű összetevőt. „Ez egy tévhit” – szögezi le Oltványi Zsolt, a Mentes Cukrászüzem alapítója és a MentesFeszt megálmodója. Első körben érdemes tisztázni a vegán és vegetáriánus vonal közti különbségeket. A két irányzatban sok a közös, legfőképp az, hogy követőei nem fogyasztanak húst. A vegetáriánus az egészséges táplálkozás jegyében mellőzi a hústermékeket, de fogyaszt tojást, mézet, stb. A vegánok azonban teljes mértékben elhagynak minden állati eredetű alapanyagot vagy készterméket, és ezt főként etikai okokból teszik.

mentesfeszt 01

„Joggal gondoljuk, hogy a bor – mivel szőlőből készül – szintén vegán, viszont ez jelen technológiai helyzetben nem állja meg a helyét. Igaz, a borászat területén egyre jobban abba az irányba fejlesztenek a vállalkozások, hogy elhagyják az állati eredetű segédanyagokat, de még mindig jellemzően több a vegán jelzéssel nem ellátott bor a magyar piacon. Okkal tehetjük fel a kérdést, hogy pontosan hol is kerül állati eredetű alapanyag a gyártásba? Főleg a derítésnél használnak állati eredetű segédanyagokat” – mondta az esemény ötletgazdája.

Hozzátette: ha bor, akkor azzal sok esetben együtt jár a sajt, kérdés, miként lehet az is vegán? Ezeket a „sajtokat” sajthelyettesítő terméknek nevezhetjük, jobb esetben olyan az íze is, de nincs benne állati eredetű összetevő.

Aki végigkóstolná a Magyarországon elérhető helyettesítő termékek gyártóinak és forgalmazóinak kínálatát, és szeretne többet megtudni a vegán borok és sajthelyettesítők világáról, látogasson el február 25-26-án a III. MentesFeszt rendezvényre.

mentesfeszt 03

Az esemény keretei között számos előadáson vehetnek részt az érdeklődők, szó lesz a gyermekek telefonfüggőségéről, a jövő funkcionális élelmiszereiről, a glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes termékekről, és még sok egyéb egészségtudatos témáról.

Címkefelhő

A rovat további hírei