Skip to main content

Az öröm és érzéki élvezet forrása

| Gourmet Riporter | Hírcsokor

koreaii kiallitas 02 miniA Koreai Kulturális Központ és a Stúdió Galéria összefogásának keretében különleges kiállítás várja a gasztronómia iránt (is) érdeklődőket. A SANTOPALATO - Szent szájpadlás című csoportos kiállítás ugyanis az élelem kulturális identitáshoz kapcsolódó jelentéseit, illetve az étel és az étkezés ökológiai vonatkozásait boncolgatja.

 

Elsődleges funkcióján, az éhség csillapításán túl az étel a legkomplexebb jelenségek egyike: társadalmi, kulturális, gazdasági, politikai és ökológiai folyamatok eredője és következménye. Hatalmi struktúrák által erősen meghatározott, hogy mit és hogyan termelünk és fogyasztunk. Az ételhez való viszonyunkban identitásbeli, földrajzi, financiális, egészségi, vallási és egyéb világnézeti megfontolások is érvényesülhetnek.

koreaii kiallitas 02

Az étel – szerencsés esetben – öröm és érzéki élvezet forrása is. Fogyasztása nem csupán mindennapi cselekvés: az étkezés közösségi esemény, társadalmi interakcióra alkalmat adó és a társadalmi kohéziót kis körben elősegítő szituáció is lehet. A személyes, közösségi vagy nemzeti identitás egyik sarokköve: egy étel vagy ital fogyasztása a kulturális identitás gyakorlásának eszköze lehet, vagy épp ellenkezőleg; az étel visszautasítása a politikai nyomásgyakorlás vagy stratégia aktusává válhat.

koreaii kiallitas 01

A két helyszínen megvalósuló kiállítás Stúdió Galériában látható részében elsősorban az étel és az étkezés ökológiai vonatkozásai kerülnek előtérbe, míg a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében az élelem kulturális identitáshoz kapcsolódó jelentései lesznek terítéken. A kiállítás ingyenes, ugyanakkor a szervezők a kiállítás időtartama alatt a Food Not Bombs Budapest csapata számára gyűjt tartós élelmiszert. A különleges tárlat a Stúdió Galériában június 30-ig, a Koreai Kulturális Központban július 31-ig tekinthető meg.

Fotó: Koreai Kulturális Központ

 

Címkefelhő